Waarom moeten we jou aannemen?

“Waarom moeten we jou aannemen?”

Deze vraag wordt vaak gesteld tijdens een sollicitatiegesprek. En meestal wordt die vaak slecht beantwoord.

Veelvoorkomende antwoorden zijn:

“Je zou mij aan moeten nemen, omdat ik de beste ben” “Omdat ik veel ervaring heb”  of “Omdat deze baan aansluit bij mij eigenschappen”.

Ik kan je al vertellen dat dit niet de antwoorden zijn die een potentiele werkgever wil horen. Het antwoord op de vraag moet namelijk datgene zijn dat jou onderscheidt van de rest. De bovenstaande antwoorden doen dat niet of niet voldoende. Jouw antwoord is bepalend voor het resultaat van het sollicitatiegesprek en maakt dus het verschil tussen wel of geen baan. Deze vraag is dus eigenlijk het moment om jezelf te verkopen aan jouw toekomstige werkgever!

Hoe bereid je deze vraag voor?

Het is belangrijk om je sollicitatiegesprek goed voor te bereiden. En dus ga je ook nadenken op een antwoord op de vraag “waarom zouden we jou moeten aannemen?”

Je CV sluit goed aan op de functie-eisen en je hebt de benodigde ervaring. Je kent de producten die door het bedrijf worden aangeboden. Je vind dat je de de ideale persoon bent voor deze functie. Dan denk je dat je deze vraag goed kunt beantwoorden. Maar dan ben je er nog niet.

Alle andere sollicitanten die worden uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek, zijn namelijk ook al door de eerste ronde heen gekomen. En deze anderen voldoend dus ook aan de gestelde eisen. Daarom moet je iets anders vinden om jezelf te onderscheiden. Dat kun je dus doen door een perfecte beantwoording van deze vraag.

Waarom stellen een werkgever deze vraag?

Wanneer een werkgever de vraag “Waarom zouden we jou moeten aannemen?” stellen, wil men dus dat jij een sterk antwoord geeft. Ze willen dat jij je onderscheidt van de rest. Ze willen dat je een antwoord geeft waarmee je hen verzekert dat jij de juiste kandidaat bent.

Maar hoe doe je dat dan?

Hoe geef je het beste antwoord

Helaas, het het beste antwoord is geen standaard zin die je altijd kunt gebruiken. Elke functie en elk bedrijf en iedere vacature is anders. Daarom is het antwoord op de vraag dus nooit hetzelfde. Ik help je op weg met twee vragen.

Het ultieme antwoord op de vraag bestaat uit twee onderdelen:

  1. Het deel waarin jij jezelf onderscheidt van alle anderen
  2. Het deel waarin je een verbinding maakt tussen de genoemde punten uit onderdeel 1 en de functie waarop je solliciteert

Waarin ben je anders dan anderen? 

Meestal heeft het geen zin om het te hebben over je opleidingen, werkervaring en vaardigheden. Soms is dat voldoende, bijvoorbeeld als er maar weinig kandidaten zijn.

Je gaat het over je talent hebben. Dat, waar je beter in bent dan anderen. Dat, waar je jezelf niet bewust van bent omdat je het automatisch doet. Wat je vanzelfsprekend vind, of wat voor anderen moeilijk is en voor jou gemakkelijk.

Dit zijn je unieke kwaliteiten.

Dan ga je het verbinden met de functie

Als je weet wat je talenten zijn, ga je het koppelen aan de functie waarop je solliciteert. Dit is niet zo moeilijk als het eerste onderdeel.

Je hebt gedurende je leven keuzes gemaakt op het gebied van studie en loopbaan die aansluiten bij wat leuk, fijn en interessant vindt. Waar was je goed in. Als je cursussen hebt gevolgd, kun je daarmee ook laten zien wat je goed kunt en waarin je interesses liggen.

Normaal gesproken sluit je talent aan bij de functie waar op je solliciteert. Je moet alleen nog je unieke toegevoegde waarde verwoorden.

Een goede manier om je talenten te koppelen aan je nieuwe werkzaamheden is door de STARR-methodiek te gebruiken. Je kunt hiermee nadenken over voorbeelden in de praktijk waar je goed in gepresteerd hebt. Je kunt dan voor je zelf achterhalen waarom je dit goed hebt gedaan, of je het leuk vond en waarom, en wat het resultaat was door jouw functioneren. Je kunt met behulp van de STARR-methodiek antwoord geven op deze vraag: ‘Wat ga jij vanuit je talent toevoegen aan het bedrijf?”

Door dit voor jezelf op papier te zetten, krijg je een duidelijk antwoord op de vraag waarom je potentiele werkgever jou zou moeten aannemen. Besteed voldoende tijd en moeite aan deze vraag. Het antwoord bepaalt het resultaat van het gesprek. Als jij met passie kunt vertellen wat je heel je leven graag hebt gedaan, of waar je goed in bent, waar je beter in bent dan andere sollicitanten en waarom dat relevant is, dan heb jij een antwoord wat je gesprekspartner graag wil horen!