9 tips voor je online solliciteren 

Geweldig! Je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Echter,  het gesprek is via de webcam. Voor veel werkgevers en werkzoekenden is dit iets nieuws. Met deze tips ga je het gesprek met vertrouwen tegemoet.

1. De werkgever nodigt je uit voor een online gesprek. Wat zeg je?

Je mag gerust zeggen dat je het spannend vindt en dit de eerste keer is dat je op zo’n manier een sollicitatiegesprek voert. Je vraagt wie er bij het gesprek aanwezig zullen zijn en als de techniek het even laat afweten wie er dan met wie weer contact opneemt of opnieuw inbelt. Als je het systeem dat de werkgever gebruikt niet kent, bijv. teams, dan vraag om een handleiding van het systeem.

2. Hoe bereid je jezelf voor?

Bereid je net zo goed voor als voor een gewoon sollicitatiegesprek. Als extra voorbereiding kun je van tevoren een selfiefilmpje maken. De meest lastige vraag die je kunt krijgen is “vertel eens iets over jezelf”. Door dit alvast te oefenen en jezelf later terug te kijken kun je zien hoe je overkomt.

3. Hoe gebruik je de ruimte, camera, achtergrond en licht

Ga op een rustige plek zitten met een rustige achtergrond. Zet je laptop op een stapel boeken zodat je recht in de camera kan kijken. Heb je alleen je telefoon? Zet deze dan ook op een goede hoogte. Om goed zichtbaar te zijn is goed licht belangrijk. Ga zo zitten dat bij voorkeur daglicht via het raam op je gezicht valt.

4. Gebruik een headset / oortjes

Het is slim om oortjes of een headset te gebruiken. De werkgever kan jou beter horen en jij hem of haar. Zorg er wel voor dat je oortjes hebt met een microfoon.

5. Kleding voor je sollicitatiegesprek

Trek datgene aan wat je gedragen zou hebben naar een fysiek sollicitatiegesprek. Het is van belang om een goede indruk achter te laten.

6. Leg alles binnen handbereik

Pak alle materialen die je nodig hebt tijdens dit gesprek voordat het gesprek start.

  • Papier en pen om aantekeningen te maken. Dit doe je niet via je toetsenbord vanwege het geluid dat je produceert.
  • Een A4-tje met vragen en gesprekspunten
  • Je CV en sollicitatiebrief uitgeprint
  • Eventueel een glas water.

7. Maak oogcontact met je gesprekspartner

Hier gaat het vaak verkeerd tijdens een online sollicitatiegesprek.

Kijk je gesprekspartner aan op het beeldscherm. Houd er rekening mee dat de camera boven het beeld zit. Als jij dus zelf praat, kijk dan in de camera, en niet naar jezelf. Maak die eerste goede indruk, glimlach en heb een actieve maar rustige zithouding (dus niet onderuit hangen maar ook niet te veel met je armen bewegen).

8. Laat mensen uitpraten

Vaak is er met beeldbellen een vertraging van 1 tot 2 seconden. In een fysiek gesprek zijn we gewend direct op iemand te reageren. Door de vertraging van skype, teams etc.  dien je rust te hebben in je antwoord en bewuster te zoeken naar het moment om antwoord te geven. Laat de ander ook uitpraten voor jij begint te praten. Door elkaar praten zorgt voor een onduidelijk gesprek.

9. Na afloop van het gesprek: verbreek goed de verbinding

Het kan vervelend zijn als je vergeet om je camera uit te zetten en/of de verbinding per ongeluk niet verbreekt. Klik heel bewust op ‘ophangen’ en sluit het systeem af. Nu kan je weer vrijuit praten.